De tenniselleboog is een veel voorkomende blessure. Deze blessure komt niet alleen zo als de naam doet vermoeden bij tennissers voor. De medische term is epicondylitis laterales.
De tenniselleboog is een overbelastingssyndroom. Dit houdt in dat de pees van de onderarmstrekspieren is overbelast. Deze spieren lopen over het polsgewricht en hechten aan op de buitenkant van de elleboog (laterale epicondyl). De spieren die het meest betrokken zijn bij deze aandoening zijn de extensor carpi radialis brevis en de extensor carpi ulnaris (rood). Het feit dat deze pees overbelast raakt kan twee oorzaken hebben. M. Extensor carpi ulnaris. Voor uitleg hoe u deze zou kunnen rekken zie onderaan deze pagina Ten eerste kan het komen door een te zware belasting voor een korte of lange periode en ten tweede kan de belastbaarheid van de pees verlaagd zijn door bijvoorbeeld een slechte doorbloeding. Deze slechte doorbloeding kan vele oorzaken hebben. Door deze verlaagde belastbaarheid kan een gewone belasting al klachten geven. Bij overbelasting van een pees komen er kleine scheurtjes in het bindweefsel van de pees. Omdat peesweefsel van nature slecht is doorbloed, duurt het lang voordat de pees weer is hersteld. De pijn van de elleboog gaat in het begin altijd langzaam weer weg hierdoor blijven mensen de elleboog belasten en komt deze nooit tot volledig herstel. Dit kan tot pijnklachten leiden die ook 's nachts aanhouden, ook als de arm niet wordt gebruikt. Een tenniselleboog in een gevorderd stadium kan ook leiden tot kracht en coördinatieverlies.

Wat doet de fysiotherapeut
De fysiotherapeut richt zich hoofdzakelijk op twee punten:
# Het verbeteren van de doorbloeding van de pees zodat er voldoende voedingsstoffen bij komen die nodig zijn voor het herstel.
# Het weer op oude niveau laten functioneren van de onderarmspieren. Het terugkrijgen van de kracht en de coördinatie .